Fedezd fel a varázslatos 50 ezer forintos kanalat, amely nem csupán egy egyszerű evőeszköz! Ez a különleges csodakanál képes elektromos áramot vezetni a levesedbe, így egy teljesen új dimenziót ad a gasztronómiai élményekhez. Képzeld el, ahogy a forró fol


Idén ismét élőben tudósítunk a Las Vegas-i CES-ről, amely a világ egyik legnagyobb techkiállítása. Itt a globális technológiai óriások és a legújabb, feltörekvő startupok egyaránt bemutatják legfrissebb, leginnovatívabb, legérdekesebb vagy éppen legőrültebb fejlesztéseiket. A januári eseményen felvonultatott újdonságok nem csupán a rendezvény középpontjában állnak, hanem várhatóan a világ minden táján meghatározzák az év legfontosabb trendjeit is.

Ahogy az utóbbi évek telexes beszámolóiból is kiderül, a CES rendezvényen Las Vegasban igazi színes kavalkád várja az érdeklődőket: a hasznos technológiai újításoktól kezdve a teljesen abszurd, szinte már pofátlan megoldásokig mindent megtalálhatunk. A látogatók szeme elé tárulnak olyan különlegességek, mint az átlátszó televízió, a teljesítményt növelő áramütéssel működő okosleggings, a digitális vezérlésű fogkefék, vagy éppen egy olyan szórakoztató eszköz, amely lehetővé teszi a férfiak számára, hogy a zene ritmusára élvezzék a magánszórakozást.

A CES egyik legizgalmasabb aspektusa éppen az, hogy a látogatók olyan kütyükkel ismerkedhetnek meg, amelyek első ránézésre teljesen őrült ötletnek tűnnek. Ráadásul nemcsak nézegethetjük őket, hanem ki is próbálhatjuk azonnal, ami igazán különlegessé teszi az élményt.

Nos, valljuk be, az okoskanál, amely a hírnevével ellentétben ízletesebbé varázsolja az ételeket, igazán különlegesnek tűnik. Képzeljük csak el, hogy a titok nyitja egy fémcsík, amely a kanál közepén található, és az ételbe (általában levesekbe) vezetett alacsony feszültségű áram révén működik. Ez a kis trükk arra ösztönzi a nátriumionokat, hogy ne egyenletesen oszoljanak el a falatban, hanem a nyelvünk közelében, nagyobb koncentrációban gyülekezzenek. Így minden falat egy új ízélményt kínál!

Nátriumion úgy kerül az ételbe, hogy a konyhasóban van, szóval a trükk eredménye az, hogy mi közvetlenül nem érezzük az áram hatását, de az ételben levő só nagy részét szépen odatereli az ízlelőbimbóinkhoz. Vagyis sósabbnak érezzük a kaját, mint amilyen az valójában, mert annak a sónak is megkapjuk az ízét, amit amúgy csak lenyelnénk.

Ennek következtében elegendő kevesebb sót alkalmazni ahhoz, hogy megőrizzük az ízek gazdagságát, amit már ismerünk. Ezzel a megközelítéssel sikerül elkerülnünk, vagy legalábbis mérsékelni a modern társadalom egyik gyakori problémáját, miszerint az emberek túlságosan sok sót fogyasztanak. Ez a túlzott bevitel hosszú távon egészségügyi gondokat okozhat, amelyekre érdemes odafigyelni.

Az Electric Salt Spoon, egy különleges kanál, amely a CES sajtónapi startupfesztiválján, az Unveileden bukkant fel, a Kirin, a japán söripari óriás és a neves Meidzsi Egyetem közös munkájának eredményeként született. Japánban már elérhető, ára pedig 19 800 jen, ami több mint 50 ezer forintnak felel meg. Bár elsőre talán indokolatlannak tűnik egy kanálért ennyi pénzt kérni, a japánok annyira lelkesednek érte, hogy a termék nem is rendelhető egyszerűen, hanem sorsoláson kell részt venni a megvásárlásához.

Az Unveileden rögtön ki is próbálhattuk az Electric Saltot, kerek 50 százalékos sikerrátával. Én abszolút érezni véltem a különbséget, amikor a négyfokozatú skálán a legkisebbre, illetve legerősebbre kapcsolt kanállal ettem ugyanabból a ramen levesből, a kontrollcsoport Flachner kolléga viszont teljesen ugyanolyannak érezte a kettőt.

A japán fejlesztők rögtön megjegyezték, hogy ez nemcsak placebó, hanem abszolút személyfüggő az ízérzékelés átverésének a hatásfoka. Azt is hozzátették, hogy elvileg nemcsak a sós, de az umami íz intenzitását is felturbózza a kanál, de ehhez már nem voltam elég képzett gasztronómiailag.

Valójában fontos, hogy ezzel az eszközzel lassan és tudatosan étkezzünk, ügyelve arra, hogy a fémcsík mindig érintkezzen a nyelvünkkel. Ezért nem éppen a gyors, néhány perc alatt elköltött ebédekhez ideális választás. Ugyanakkor a kutatások szerint a tesztek során az alanyok sóbevitelét átlagosan 30 százalékkal csökkentette, ami mindenképpen figyelemre méltó eredmény.

Related posts