Ha palackozott víz helyett csapvizet választunk, jelentősen csökkenthetjük a mikroműanyagok bevitelét a szervezetünkbe.
Egy új kutatás szerint évente 90 ezerrel több mikroműanyag-szemcse kerül a szervezetünkbe, ha a csapvíz helyett palackozott vizet választunk.
Sarah Sajedi, a montréali Concordia Egyetem elismert kutatója, aki a műanyagszennyezés területén végez kutatásokat, és csapata arra figyelmeztet, hogy a palackozott vízben fellelhető nano- és mikroműanyagok nem csupán környezeti problémákat okoznak, hanem egészségügyi kockázatokkal is járhatnak.
A Journal of Hazardous Materials folyóiratban szeptemberben megjelent átfogó tanulmányukban több mint 140 korábbi kutatást tekintettek át annak érdekében, hogy megértsék az egyszer használatos PET palackok egészségre mért hatásait.
A kutatók megállapították, hogy egy átlagos ember évente körülbelül 39-52 ezer mikroműanyagot fogyaszt el. Különösen aggasztó, hogy azok, akik rendszeresen egyszer használatos műanyag palackokat használnak italforrásként, évente körülbelül 90 ezer további mikroszemcsét juttatnak a szervezetükbe, összehasonlítva azokkal, akik inkább csapvizet választanak. Ez napi szinten akár 246 extra mikroműanyagot is jelenthet, amelyek a testünkbe kerülnek.
A korábbi kutatások eredményei szerint a 150 mikrométernél nagyobb részecskék valószínűleg nem képesek megmaradni az emberi szervezetben. Ezzel szemben a 20 mikrométeres vagy annál kisebb részecskék már könnyedén bejuthatnak a belső szervekbe. Ennek következményeként krónikus gyulladások, hormonális egyensúlyzavarok, sőt neurológiai problémák is kialakulhatnak. Fontos azonban megjegyezni, hogy a nano- és mikroműanyagok hosszú távú hatásaival kapcsolatos tudásunk még mindig meglehetősen korlátozott.
"Szükséghelyzetekben elfogadható a palackozott víz fogyasztása, de ezt nem szabad rutinszerűvé tenni. Fontos, hogy az emberek tudatában legyenek: ez nem csupán egy átmeneti, hanem egy folyamatosan fennálló toxicitási kérdés" - hangsúlyozta Sajedi.




