Ne ütögess a görögdinnyére! Íme, hogyan választhatod ki az árusnál a legfinomabbat.


Most már elérhető ez a zamatos nyári gyümölcs, de óvatosan! Képzeld el, hogy hazaérkezel vele, és a várt édes íz helyett egy ízetlen, vizes dinnye vár rád. Az érett dinnye kiválasztása nem bonyolult feladat, csupán néhány fontos jelre érdemes figyelni.

Sokan még mindig a dinnye kopogtatására esküsznek vásárláskor, pedig a hang nem árul el semmit a gyümölcs valódi állapotáról. Az érett dinnyék sokkal inkább a szem és az orr segítségével ismerhetők fel. Az illat és a külső megjelenés sokkal többet mondanak arról, hogy melyik a legfinomabb választás. Összegyűjtöttük azokat a szempontokat, amikre érdemes odafigyelni, így biztosan édes dinnye kerül majd a kosaradba!

A görögdinnyék alján van egy hatalmas, sárgás folt, ez az a rész, ahol a földdel érintkezett a gyümölcs. Az érett dinnye foltja egészen sötét, érdemes ilyen darabot választani. A világosabb folt azt mutatja, hogy túl korán szedték le a dinnyét, vagyis nem érett be teljesen.

Figyeld meg a gyümölcs szárát is! Ha csavarodva találod, érdemes elkerülni a vásárlását, mert ez arra utal, hogy még túl korán szedték le. Az éretlen gyümölcsök gyakran csak a szár csavarásával engednek el, ami nem jó jel. Ezzel szemben, ha a szár száraz és repedezett, az azt jelzi, hogy a gyümölcs érett és mézédes ízélményben lehet részed.

A dinnye vásárlás során érdemes megszimatolni a kiszemelt darabot; ha erős, édes dinnye illata van, akkor finom, érett a gyümölcs. Arra azonban figyelj, hogy ha az illat túlságosan erős, akkor túlérett is lehet a gyümölcs.

A csíkos színű dinnyéknél figyeld, hogy látsz-e a világosabb csíkoknál halvány vajszínt; ha igen, akkor nyert ügyed van, finom lesz a gyümölcs. A sima héjú dinnyéknél a színt figyeld, ha érett, akkor sötétzöld, a felülete matt. A fényes héjúak kerülendők.

Related posts