Az olasz paradicsom kényszermunkával készült? Egy újraértelmezett valóságban a paradicsompüré nem csupán egy ízletes hozzávaló, hanem egy összetett történet része is. Képzeljük el, hogy a napfényes olasz kertek helyett a kínai ültetvények adnak otthont a


A paradicsompürében lévő paradicsomok tényleg Olaszországból származnak, ahogy az egyes tubusokon lévő feliratokon szerepel?

A német ZDF és a brit BBC közszolgálati televíziók által végzett kutatás szerint egyes termékek előállítása Kínában kényszermunkával történhet.

Összesen húsz tubus német szupermarketekből származó paradicsompürét teszteltek egy speciális laboratóriumban. Az eredmény: hat Kínából származó paradicsomot tartalmazott, bár néhányan azt állították, hogy a tartalom 100 százalékban olasz paradicsomból állt.

A Kínában termelt paradicsom az egyik legolcsóbb a világon. A legtöbb kínai paradicsom, amelyet feldolgoznak, például paradicsompürévé, Hszincsiang autonóm régiójából származik. Itt az ideális éghajlati feltételek biztosítottak a termesztésükhöz. A régiót azzal is gyanúsítják, hogy az ujgur kisebbség tagjai kényszermunkát végeznek a szántóföldeken.

A kínai kormány a két tévétársaság által megfogalmazott vádakra reagálva határozottan tagadta, hogy embereket kényszerítenének a paradicsomiparban való munkára. A hivatalos álláspont szerint a munkavállalói jogokat szigorúan törvény védi. Peking az ENSZ által közzétett állításokat, amelyek az ujgurok és más kisebbségek kínzásáról és bántalmazásáról szólnak, "dezinformációnak" és "hazugságnak" minősítette.

A BBC egy évet töltött a fuvarozási adatok kiértékelésével, és felfedezte, hogy a feldolgozott paradicsom milyen útvonalon érkezik Kínából Európába. A fő útvonal Hszincsiangból, Kazahsztánon és Azerbajdzsánon keresztül vasúton vezet Grúziába, majd onnan hajóval Olaszországba.

Egy cég különösen a figyelem középpontjába került, mivel állítólag többször is vásárolt feldolgozott paradicsomot Kínából. Ez nem más, mint az Antonio Petti, amely egy jelentős olasz paradicsomfeldolgozó csoport tagjaként ismert. A fuvarozási nyilvántartások alapján 2020 és 2023 között összesen 36 millió kilogramm paradicsompürét szállítottak a kínai Hszincsiang Guannong vállalat és leányvállalatainak.

A Petti Csoport saját márkájú paradicsomtermékeivel van jelen a piacon, ugyanakkor a szupermarketek saját márkás termékeiként is megtalálhatók Európa-szerte. Egy elismert ausztrál laboratóriumban végzett kutatás során kiderült, hogy a német és brit szupermarketekben vásárolt 64 paradicsompüréből 17 kínai paradicsomot tartalmazott, és ebből tíz a Petti Csoporttól származott.

Dario Sarmadi, a Food Watch fogyasztóvédelmi szervezet munkatársa hangsúlyozta, hogy a vásárlók jogosan várják el, hogy a "100 százalékban olasz" feliratú termékek, melyeket országzászlókkal népszerűsítenek, legalább a legfontosabb összetevőjüket Olaszországból nyerjék. "Ha ez nem felel meg a valóságnak, akkor a fogyasztók tudatos megtévesztéséről van szó" – tette hozzá.

A szupermarketek válaszul a felmerült vádakra komolyan vették a helyzetet, és saját belső nyomozásaikat indították el. A ZDF híradása szerint nem bukkantak rá bizonyítékokra a kínai paradicsommal kapcsolatban. Sőt, egyesek még a laboratóriumi vizsgálati eljárásokat is vitatták, megkérdőjelezve azok megbízhatóságát.

A Petti vállalat bejelentette, hogy a jövőben nem vásárol paradicsomot Kínából. Továbbá, hangsúlyozták, hogy fokozott figyelmet fordítanak a beszállítók ellenőrzésére, hogy garantálják az emberi és munkajogi feltételek megfelelő biztosítását.

Related posts